Dit seizoen zijn er in Capelle aan den IJssel nog drie Taizé-vieringen. Het Capels Taizé Overleg nodigt belangstellenden uit vooral een kijkje te komen nemen.
“Herken je dat diepe verlangen?”, stelt Sonja van Haaren, namens het Capels Taizé Overleg. “Rust en vrede, wat zijn we daar allemaal aan toe. De zoektocht naar een oplossing is zeer ingewikkeld en soms lijkt alles alleen maar hopeloos en uitzichtloos.”
Volgens haar is het goed om daarbij te kijken naar wat er in Taizé, een klein dorpje in Bourgondië (Frankrijk), is gebeurd: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier een bijzondere gemeenschap ontstaan. Hun doel is mensen, jong en oud, te inspireren zich te richten op vrede in het hart en onderlinge vrede.”
Hoe het begon
In 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, koopt de Zwitserse broeder Roger een huis met verschillende gebouwen eromheen in Taizé. Het is zijn ideaal om mensen op de vlucht voor oorlogsgruwelen daar op te vangen. Maar in 1942 komt de dreiging van de oorlog zo dichtbij dat het voor niemand meer veilig is. Iedereen uit Taizé slaat op de vlucht.
Sonja van Haaren nader toelichtend: “Na de oorlog keren Broeder Roger en een aantal anderen terug. Op eerste Paasdag 1949 leggen zeven broeders afkomstig uit de rooms-katholieke en verschillende protestantse kerken hun geloften af om in eenvoud en in celibataire gemeenschap met elkaar te leven. Dit is het begin van de Taizé-gemeenschap. De viering die daarbij hoort kenmerkt zich door eenvoud, het ideaal van verzoening, bidden voor de wereld en elkaar, luisteren naar Bijbelteksten, reflectie, bezinning en zingen. Zo hoopt men innerlijke vrede te ervaren en te bevorderen.”
Open, oecumenische gemeenschap
Vervolgens: “Taizé ontwikkelt zich in de loop van de tijd tot een open, oecumenische gemeenschap, waar mensen van over heel de wereld welkom zijn. De gemeenschap richt zich veelal op jongeren en nodigt hen actief uit om naar Taizé te komen om daar een tijdje het leven van de broeders mee te maken. Er zijn drie korte vieringen per dag en jongeren kunnen in diverse groepen over geloofs- en levensvragen -met elkaar en de broeders- praten. Er wordt ook veel gezongen. In de vieringen worden de liederen begeleid door een kleine muziekgroep.”
Het gedachtegoed en de wijze van vieren van Taizé zijn zo populair geworden, dat er op veel plaatsen in Nederland (en elders in de wereld) in kerken met enige regelmaat Taizévieringen gehouden worden.
Dit seizoen zijn er in Capelle nog drie vieringen: op 9 februari in de Dorpskerk, Kerklaan 2; op 9 maart in de Schenkelkerk, Bermweg 29b en 6 april in de Oosterkerk, de Vallei 2. Aanvang steeds om 19.00 uur; de vieringen duren ongeveer 40 tot 50 minuten.
Sonja van Haaren afsluitend: “Belangstellenden moeten zich vooral welkom voelen. Zing mee, maar als je alleen wilt luisteren en toekijken is dat ook goed.”
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden. Flyers van evenementen mogen worden gedeeld.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.